I dag bestäms platsen för Volvofabrik i Kina

1:33 min

I dag ska beslut tas om var Volvo PV:s nya personbilsfabrik ska ligga i Kina. Volvo PV ägs numera av kinesiska Geely som har stora planer för Volvos framtid och försäljning.

Det är Volvo Personvagnars styrelse som träffas i Göteborg i dag. Nu ska strategin dras för styrelsen och sedan ska den diskuteras och beslutas. Hur beslutet blir kommer att presenteras offentligt på fredag, i Peking.

Men den nye ägaren Geelys planer är välkända. Det handlar om en kraftig ökning av försäljningen och en dubblering av produktionen, till 800 000 bilar, om några år.

På världens största och snabbast växande bilmarknad, den kinesiska, ligger målet på 200 000 sålda bilar per år, jämfört med dagens 30 000. Det kräver minst en fabrik på plats, och det är placeringen som nu ska beslutas. Två platser i Kina pekas ut – Chengdu i sydvästra Kina och storstaden Shanghai.

Shanghai har fördelen av att vara just storstad där den snabbväxande välbärgade medelklassen finns, som är Volvos kundgrupp och där det också säljs mest Volvobilar. Regionen äger också 12 procent av Volvo PV.

Chengdu har dock seglat upp som favorit enligt vad som har läckt ut från Kina. Majoritetsägaren Geely har redan en fabrik i Chengdu och flera andra biltillverkare har sina anläggningar där och det finns också underleverantörer. Ett slags biltillverkarkluster alltså.

En tredje plats är Daqing i norra Kina. Provinsen äger 37 procent av Volvo men anses få vänta tills det eventuellt byggs en andra Volvo PV-fabrik i Kina.

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista