Svårt att bekräfta legosoldater i Libyen

Bland dem som nu slåss på Kadaffis sida mot folket i Libyen påstås det finnas utländska legosoldater. Libyen var länge ett centrum för militärutbilding av rebeller från många länder världen över.

"Kaddaffi beordrar sina afrikanska legosoldater att bryta sig in i hem och våldta libyska kvinnor". Så lyder en upprörd kommentar på twitter, och det är inte svårt att hitta fler.

"Afrikanska legosoldater är nu inne i i Libyen och jagar människor med knivar och svärd."

Ryktesfloran kring de eventuella utländska legosoldaterna är stor och meddelandena på de sociala nätverken har ofta rasistiska undertoner om svarta afrikaner som står mot de arabiska libyerna.

Libyen är beryktat som värd för en rad träningsläger för terrorister och rebeller, ända sen 70-talet när spanska ETA och Röda Brigaderna i Italien ska ha fått träning där.

På senare år har det varit rebellrörelser från bland andra Sierra Leone, Liberia, Tchad och Sudan, som har passerat de libyska träningslägren - fram till dess att Libyen kom ut ur den diplomatiska kylan och i utbyte mot förbättrade relationer med omvärlden lovade att sluta med sitt stöd till terrorister.

Men en del av de utbildade rebellerna lär ha stannat i landet. Det finns uppgifter om att de kan ingå i en av landets främsta elitstykor. Den leds av en av Kaddafis söner och är enligt amerikanska underrättelsekällor Libyens bäst utrustade och mest vältränade.

Ryktena om legosoldater kan därför också förklaras med att det i de reguljära libyska styrkorna finns en del soldater, som från början kommer från andra länder.  

I Libyen finns också en stor grupp utländska gästarbetare. Om det dessutom just nu väller in ytterligare legosoldater utifrån är lika svårt att bekräfta som alla andra av de få uppgifter, som just nu sipprar ut från kaoset i Libyen.

Men det finns hittills inga som helst bekräftade uppgifter som stöder det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".