Ingen evakuering av svenskar i Libyen

0:44 min

Svenska UD råder svenskar i Libyen att hålla sig hemma tills läget klarnar på flygplatserna i landet, säger presschefen Anders Jörle.

– Om man har ett någorlunda tryggt hem i Libyen, så kanske det är bättre att stanna där, innan man vet mer om förhållandena på flygplatsen. Det verkade enligt de kontakter vi hade på morgonen som att det var ganska kaotiskt på flygplatsen, att det till och med var svårt att komma in i terminalbyggnaderna.

Rekommendationen kan komma att ändras under dagen, meddelar UD.

Kommunikationerna ligger tidvis helt nere i Libyen och UD har därför bara sporadiska kontakter med svenskar där.

Just nu diskuteras hur man kan få ut svenskarna från landet.

– Vi tittar på olika alternativ att hjälpa dem om det skulle behövas, om det faktiskt blir fråga om en evakuering kan jag inte säga just nu, säger Anders Jörle på UD.

Oroligheterna i Libyen har gjort att flera andra länder försöker evakuera sin medborgare.

Frankrike skickade i dag tre flygplan till Tripoli, Italien har sagt att man ska skicka stora transportflygplan, Nederländerna ska skicka militärflygplan och Turkiet skickar flera fartyg.

Många andra länder har också bett Turkiet om hjälp att ta med sina medborgare.

Egypten har bett EU om hjälp med militärflygplan för att få ut de omkring 1,5 miljoner egyptier som finns i Libyen, de flesta är gästarbetare där.

Ivan Garcia

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista