Foto: Hasan Jamali/Scanpix.

Problem med oljeleveranser från Libyen

"Nervositeten är påtaglig"
1:19 min

Nu börjar man skönja ekonomiska och energisäkerhetspolitiska konsekvenser på global nivå i fråga om oron i Libyen och andra arabiska grannländer. Oljepriset rusar uppåt igen sedan det kommit uppgifter om att gas- och oljeleveranserna från Libyen börjar drabbas.

Nu kommer de första rapporterna om leveranssvårigheter av den libyska oljan och gasen som i huvudsak går norrut till Europa.

I Italien rapporteras om ett försämrat gasflöde från Libyen via pipelinen, som går under Medelhavet till Italien.

Italien är det land i Europa som är mest beroende av den libyska gasen och oljan. När det gäller oljeleveranser rapporteras nu från de libyska hamnarna att även där blir det nu kraftiga förseningar och stopp.

Det i sig förklarar till viss del att oljepriset nu nått nya rekordpriset på över 107 dollar per oljefat på brentoljan. Det vill säga oljepriserna har ökat med över tio procent sedan demonstrationerna började i Nordafrika.

Från de oljeproducerande staternas organisation OPEC meddelas nu att organisationen planerar för ett extraordinärt möte för att diskutera prisutvecklingen, men också om OPEC-länderna ska höja produktionskvoten för att kunna täcka för eventuella bortfall om den libyska krisen fortsätter och rentav att kriserna drabbar ytterligare andra oljeexporterande länder i mellanöstern, som står för två tredjedelar av världens kända oljereserver.

Nervositeten är påtaglig inom den industrialiserade världen, det svarta guldet oljan, är a och o för industrin.

Ingen vet i dag vad de nya politiska förändringarna i dessa viktiga energiproducerande stater kommer att leda till, både inom de här länderna men också när det gäller förändrade relationer mellan olika grannländer. 

Leder de här förändringarna till energibrist och inte minst till osäkra leveranser, så kan det skaka om hela den rådande säkerhetspolitiska bilden i världen, för att inte tala om eventuella ekonomiska konsekvenser. 

Det är kanske också förklaringen till att en rad politiker, inom bland annat EU, nu kritiseras för att de inte tar starkare ställning mot den rådande regimen i Libyen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".