Gata i Christchurch, Nya Zeeland, efter jordbävningen. Foto: Pu Rui/Scanpix.

Dödssiffran i Nya Zeeland väntas stiga

"Vi lämnar huset"
1:40 min

Snart vaknar människorna i jordbävningsdrabbade Christchurch i Nya Zeeland upp efter en kall, våt natt, som många tvingats tillbringa utomhus. Skalvet med en magnitud på 6,3 har förändrat staden för alltid. Minst 65 människor dog men när sökandet nu snart upptas befaras den siffran stiga. Många kommer att leva länge med minnet av när allt skakade.

Kameralinsen far fram och åter på amatörvideon. Men man ser tydligt hur de stora byggnaderna ramlar ihop som korthus.

Jeanette Cousins bor i staden och hennes hus är näst intill totalförstört. Hennes lille son fick nog när det kom ett kraftigt efterskalv.

– Då skrek han bara: "Jag vill åka härifrån, jag kan inte sova i natt". Då bestämde vi, vi lämnar huset, stänger av allting, lägger ned värdesaker på golvet och tar med datorn, och sedan åker vi. Så nu är vi drygt en timme utanför Christchurch nu, hos vänner, säger Jeanette Cousins.

Jordbävningen inträffade runt lunchtid lokal tid och många människor omkom när byggnader rasade över dem, mitt i de centrala delarna av staden. Många hus började också brinna.

Enligt lokala medier tillbringar många tusen människor natten vid det hjälpcenter som satts upp vid Hagley Park, utan skydd mot det regn som faller i en temperatur på runt endast tio grader.

Det är också problem med vatten då rörledningarna bröts sönder under skalvet. Därför har invånarna uppmanats att samla regnvatten.

När gryningen kommer så återupptas arbetet med att försöka få fram överlevande ur rasmassorna. För det finns de som fortfarande lever, berättar svenskan Catherine Ireland, som bor med sin familj i Christchurch.

– En del vet att de finns i raserade byggnader. De har skickat sms till sina släktingar och talat om att de ligger under byggnader, "rädda mig", säger Catherine Ireland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".