Natomötet i Istanbul har mötts av demonstrationer.

Irak dominerar Nato-mötet i Istanbul

Uppdaterad 14:50
Natoledarna lyckades inte överbrygga oenigheten kring hur Natos insats i Irak ska se ut i praktiken när frågan avgjordes på Natos toppmöte i Istanbul på måndagen.

Natoländerna inledde sitt toppmöte i Istanbul på måndagen. Poliser och demonstranter drabbade samman på gatorna men själva mötet dominerades av Irakfrågan. Deltagarna enades om att erbjuda utbildning åt irakiska säkerhetsstyrkor.

USA försökte under Nato-toppmötets första dag förmå deltagarländerna att engagera sig ytterligare i Irak men möttes av motstånd.

Tyskland och Frankrike motsätter sig
Länderna har hittills enats kring att bistå Irak med utbildning av säkerhetsstyrkor. Irakierna vill att detta sker inom landets gränser men det motsätter sig Tyskland och Frankrike som inte kan tänka sig att skicka personal till Irak.

Själva beslutet är också vagt formulerat där man erbjuder Natos hjälp till den irakiska regeringen för utbildning av säkerhetsstyrkor. Det är inte känt om utbildningen ska ske som en Natoledd operation eller om det istället är en uppgift för de enskilda länderna, något som Frankrike förespråkar.

Frankrike håller emot
Maktöverlämnandet i Bagdad aktualiserade återigen motsättningarna mellan USA och Storbritannien å ena sidan och Tyskland och Frankrike å andra när det gäller just Irak.

Frankrike står för en restriktiv linje där Nato i största mån hålls utanför medan USA försöker hitta öppningar för framtida militära uppdrag under alliansens flagga.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista