Kritik mot export av svensk granat

1:41 min

En ny typ av svensk granat som kan döda många människor samtidigt har exporterats till en handfull länder. Svenska Freds- och skiljedomsföreningen säger att den strider mot folkrätten, medan Inspektionen för strategiska produkter säger ja till export.

En amerikansk soldat kallar den "köttkvarnen", en ny typ av svensk granat, avsedd för granatgeväret Carl Gustaf, som innehåller 1 100 små stålpilar som sprids inom ett stort område. 

Inspektionen för strategiska produkter säger ja till export, men vilka länder som köpt granaten är hemligt. Svenska Freds- och skiljedomsföreningen säger att det är oacceptabelt och det strider mot folkrätten.

– Det handlar om en handfull länder som har köpt, säger Jan-Erik Lövgren som är tillförordnad generaldirektör på ISP.

Han håller upp en handflata med fem fingrar, så man kan väl gissa att det handlar om fem länder. Ett av dem är dock väl känt.

På internet finns videoklipp där amerikanska soldater skjuter med det svenska granatgeväret. I tidningen Fokus har soldaten Alexander King berättat om hur 25 afghaner dödas av ett par salvor, och kallat vapnet för en köttkvarn. Amnesty vill att den här typen av granater ska förbjudas, och i en FN-rapport vill man att det ett förbud ska utredas.

– Den strider inte mot någon av de vapenkonventioner som världssamfundet har enats om, sedan finns det naturligtvis å andra sidan den folkrättsliga aspekten om hur man använder ett vapen, säger Jan-Erik Lövgren.

Granaten som innehåller 1 100 små stålpilar har fått kritik för att risken för att civila träffas är överhängande.

– Att Sverige tillverkar och exporterar den här typen av vapen tycker jag är absolut förkastligt, säger Anna Ek som är ordförande i Svenska Freds- och skiljedomsförening.

– Den trasar sönder allt – civila människor som kommer i dess väg.

Det svenska försvaret vill inte ha granaten. Men eftersom många länder redan har köpt granatgeväret är det inte fel att tillverka granater enbart för export, enligt Jan-Erik Lövgren.

– Det är ganska naturligt att en kund begär komplettering till ett system, säger han.

Men Anna Ek håller inte med.

– Det strider mot intentionen i krigsmateriellagstiftningen, för att tillverkning bara för exportändamål är förbjudet.

Per Wikström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista