USA

Stora demonstrationer i Wisconsin

1:30 min

I delstaten Wisconsin i USA har kongressen tagits över av demonstranter, som protesterar mot guvernörens nedskärningar. Den republikanska guvernören vill bland annat ta bort rätten till kollektivavtal, ett förslag som har lett till upprörda reaktioner från facket. Och de fackliga protesterna sprider sig nu till flera delstater runtom i USA.

Den runda vita kongressbyggnaden i Madison i Wisconsin har förvandlats till rena festlokalen. Tusentals demonstranter har tagit över byggnaden och fyller hela kongressen. De dansar, spelar trummor och har tapetserat väggarna med affischer.

Det är party men också politik. De är här för att protestera mot den nya republikanska guvernören Scott Walker och hans budgetförslag.

Guvernören vill skära ned kraftigt i pensioner och sjukförsäkringar för offentliganställda, som lärare, brandmän och poliser, och också inskränka möjligheten till kollektivavtal.

Nödvändiga besparingar, menar republikanerna, men demokraterna ser det som en ren attack mot fackföreningarna.

– Han vill försöka knäcka facket, det här ingår i republikanernas agenda, säger Susan Graham, en av demonstranterna.

Liknande republikanska förslag är på gång i flera andra delstater, och runtom i USA växer protesterna.

I dag blir det demonstrationer bland annat i Ohio och Indiana, och här i Wisconsin fortsätter människor att välla in i kongressbyggnaden för att delta i dagens protestaktion.

Ginna Lindberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista