Skatteverket vill få bättre koll på torghandlare

1:40 min

Skatteverket vill ha bättre kontroll över torghandeln. Många företag i branschen har enligt Skatteverket brister i sitt redovisningssystem och i en rapport föreslår man nu att lagen ska ändras så att alla köp kan kontrolleras elektroniskt.

Skatteverket föreslår i sin rapport att torg- och marknadshandlarna måste skaffa certifierade kassaregister så att alla köp kan kontrolleras elektroniskt.

Ola Meurling som säljer handskar och mössor på Hötorget i Stockholm oroar sig för vad ett nytt kassaregister skulle kosta.

– Det blir en extra utgift, plus att man känner det är en extra koll för att ingen ska kunna fuska. Vi här behöver inte fuska, men jag vet andra som behöver det för att klara sig över huvud taget.

I fjol infördes kassaregisterlagen som innebär att alla företag som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning ska ha ett certifierat kassaregister med en kontrollenhet, också kallad svart låda. Det gör det då möjligt för Skatteverket att kontrollera alla köp som görs. Men vissa typer av företag har sluppit, bland annat torg- och marknadshandlare.

Under de senaste tre åren har Skatteverket specialgranskat 250 företag i just den branschen. Då upptäcktes brister i bokföringen i nästan samtliga fall, säger Conny Svensson, riksprojektledare för granskningen av kontanthandeln på Skatteverket.

Flera av företagarna polisanmäldes även för skattebrott och nu vill Skatteverket att kassaregisterlagen ska gälla även för torg- och marknadshandlarna.

– Vår bedömning på skatteverket är att det skulle underlätta väsentligt om även torg- och marknadshandlare hade kassaregister, säger Conny Svensson.

Varför det?

– Då kan man följa intäktsredovisningen och det innebär också att man är tvungen att slå in allt i ett kassasystem. Den här lagen syftar ju till att konkurrensen ska ske på lika villkor. I dag är det inte konkurrens på lika villkor mellan till exempel blomsterhandel som sker i butik och den på torget.

Men är de inte fortfarande ganska dyra?

– Prisbilden på kassaregister har förändrats ganska ordentligt sedan lagen infördes och idag kan du få ett som uppfyller alla krav för runt 5000 kronor.

Riksdagens skatteutskott ska nu ta ställning till Skatteverkets rapport. Aziz Merribi som säljer blommor på Hötorget i Stockholm ser en del praktiska problem med att skaffa ett kassaregister när man jobbar utomhus.

– Det kommer inte att funka. Vi har provat med kortbetalning tidigare, men apparaten gick sönder hela tiden eftersom det kom vatten i den eller för att den föll i marken, säger han.

David Rasmusson Bonnie Halling

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista