Johan Magnusson, vd för Första AP-fonden.

Första AP-fonden satsar på hållbara miljöprojekt

Når inte upp till målen
3:20 min

De fyra AP-fonderna som förvaltar svenskarnas allmänna pensionskapital vill ha friare placeringsregler och Första AP-fonden vill satsa på hållbara miljöprojekt.

2010 var ett bra år om man mäter avkastningen, men nu vill Första AP-fonden bland annat kunna placera i hållbara miljöprojekt, säger vd Johan Magnusson.

– Vi ska nå dit genom att förvalta pengarna på ett klokt sätt, att hålla en diversifierad portfölj, som är robust men som samtidigt gör att vi når vårt mål på 5,5 procents avkastning per år över en femårsperiod.

AP-fonderna har ett bra år bakom sig, börsen gick upp 24 procent förra året och fondernas samlade förmögenhet ökade till 875 miljarder kronor, fördelade ganska jämnt mellan de fyra.

Avkastningen blev mellan 9 och 11 procent, inte lika bra som börsen, men ändå, och räknar man med 2009 då börsindex steg med 42 procent så har krisåret 2008 hämtats in med råge.

Regeringen var nöjd med 2009, enligt den skrivelse som lämnades till riksdagen i maj förra året. 2009 var det enskilt bästa året sedan starten 2001, skrev regeringen. Kanske blir det lika fina och nöjda formuleringar i maj i år om 2010.

Så varför vill AP-fonderna som ju är självständiga från regeringen nu ha andra placeringsregler? Jo, det handlar om avkastningen sett över åren. AP-fonderna når inte upp till målen.

– Det som vi gör nu är inga dramatiska förändringar, vi säger att vi tror att klimatfrågan är viktig att ta hänsyn till.

Första AP-fonden har nu hittat en profilfråga, nämligen hållbara miljöinvesteringar. Fonden hittar stöd i en ny rapport om beräknade kostnader för klimatförändringar. Investeringar på 8 000 miljarder dollar är en summa som nämns fram till 2030.

– Vi är inte ute efter att göra det är för att göra bra affärer. Tänket är att för hela portföljen ha skydd mot de effekter som vi kan få genom klimatförändringar, säger vd Johan Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".