Landstingen kan läggas ner 2007

Socialdemokraterna öppnar på måndagen för ett traditionellt moderat krav: att lägga ned landstingen. Det offentliga Sverige ska organiseras om från grunden.

Vem som ska ta ansvar för sjukvården är ännu oklart, men det är en av de frågor som ska behandlas i en statlig utredning, som fick sina direktiv i dag.

Tydligare för medborgarna
På måndagen fick den så kallade Ansvarskommittén nya direktiv, och de öppnar för en rejäl ommöblering i det förvaltningsstyrda Sverige.

Enligt samordningsminister Pär Nuder är ett syfte med utredningen att göra det mer begripligt för medborgarna vilken instans som har ansvar för vad inom hela det offentligt styrda Sverige.

– Jag tror att väldigt många upplever det som väldigt otydligt, det är svårt att veta vem som egentligen ansvarar för vad. Det finns ett egenvärde i sig att vi medborgare vet var vi ska utkräva ansvar när vi är missnöjda med någonting, säger Pär Nuder.

Staten tar hand om transplantationer?
Knäckfrågan är vad som ska hända med landstingen, som i dag ansvarar för sjukvården. Utredaren ska fundera på om landstingen ens ska finnas kvar, och hur sjukvården ska styras om de läggs ned.

En möjlig väg är att den högspecialiserade vården, som till exempel organtransplantationer, faller under statens ansvar, medan kommunerna tar över primärvården.

– Jag tror att sjukvårdens kris i långa loppet handlar om resurser. Vi måste få en ökad tillväxt i landet för att ha råd med den välfärd som vi vill ha. Men det hindrar inte att vi samtidigt ställer oss frågan om vi har en optimal organisation för sjukvården, eller ej, säger Pär Nuder.

Kan bli kvar men omformas
En annan möjlig väg är att landstingen finns kvar. Utredningen ska i så fall lämna svar på hur de framtida landstingen bör se ut. Utredaren har frihet att föreslå att viss sjukvård blir statlig eller kommunal, även om landstingen lever vidare.

Utredaren kan även komma fram till att landstingen bör bli färre och större och få mer inflytande över den egna regionen. I så fall kan det framtida Sverige få fler regioner som i Skåne och Västra Götaland.

Ommöbleringen av Sverige kommer att ta tid. Utredningen ska lämnas till regeringen i februari 2007, alltså först efter nästa val. Det blir alltså upp till nästa regeringen att ta ställning till förslagen.

Annika Hjärtstam
annika.hjartstam@sr.se

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".