Allt fler vänder Kadaffi ryggen

2:16 min

Libyens ledare Muammar Kadaffi börjar tappa kontrollen i landet. Flera diplomater har bytt sida och i kväll avgick inrikesministern. Tidigare under kvällen höll Kadaffi ett långt tv-tal där han hotade demonstranterna och uppmanade till våld.

– Jag kommer aldrig att lämna Libyen, jag kommer att dö här som en martyr, sa Kadaffi i ett tal som närmast gav ett förvirrat intryck.

Kadaffi växlade mellan lågmäldhet och ilska, tappade tråden, upprepade sig och hotade. Han kallade demonstranterna för drogade möss och kackerlackor, sa att de fått hallucinogena piller, uppmanade sina anhängare att attackera dessa fega råttor.

Kadaffi läste också ur sin egen gröna bok, och förklarade att det demonstranterna gjort sig skyldiga till är belagt med dödsstraff. Den första kommentaren kom från Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som sa att det var ett mycket farligt tal, att Kadaffi förklarat krig mot sitt folk.

Men Kadaffi börjar tappa kontrollen. I Tripoli har han den fortfarande med tung militärmakt, men i flera andra städer i östra Libyen som Benghazi och Tobruk har militären ställt sig på demonstranternas sida. Där har det firats, viftats med flaggor och jublats.

Men fortfarande pågår blodbadet. Bilder som kommer ut från Libyen visar brutalt massakrerade kroppar och privata videoklipp visar hur civila urskillningslöst skjuts ned.

– Vi såg fruktansvärda skador, kroppar som var sönderslitna berättar Salahuddin Abdullah för al-Jazira.

Enligt Human Rights Watch har minst 62 människor dödats de två senaste dygnen bara i huvudstaden. Människor beväpnar sig med skjutvapen, knivar och påkar. Säkerheten är borta, det fritt fram för banditer.

Men vad som verkligen händer är svårt att veta. Telefonlinjerna och internet fungerar bara sporadiskt. Men nästan alla är överens – efter 42 år som ensam härskare, är Muammar Kadaffis dagar vid makten räknade.

Johan-Mathias Sommarström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista