Stora delar av Östersjön täckt med is

2:01 min

Vinterkylan har gjort att isen breder ut sig längs de svenska kusterna och i Östersjön har det inte varit så mycket is sedan isvintern 1987.

Isen täcker stora delar av Östersjön, berättar Amund Lindberg, oceanograf på SMHI.

– Det är rätt mycket is, det ligger is från Östgötakusten och norrut förbi hela Sörmlandskusten och upp mot Ålands hav, och sen vidare ner mot hela Baltikum. Även runt Gotland börjar det bildas ganska mycket is nu, säger han.

Att det är ordentlig vinter går väl inte att ta miste på, och den ihållande kylan leder till att istäcket växer till sig. Östersjön täcks nu av 270 000 kvadratkilometer is, säger Amund Lindberg. Det låter mycket, och det är mycket. Så stor del av Östersjön har inte täckts av is sedan rekordvintern 1987, en riktig isvinter.

– Då var egentligen hela Östersjön täckt av is, inklusive Kattegatt och delar av Skagerrack.

Stora mängder is påverkar förstås sjöfarten. Än så länge fungerar sjöfarten bra, enligt SMHI, men det kan bli besvärligt framöver. Till helgen väntas besvärligt väder i södra Sverige och i början av nästa vecka kan istäcket växa ytterligare.

– Till att börja med kommer det lågtryck och kraftiga vindar över södra Sverige, det kan bli besvär för sjöfarten längs Sörmlandskusten. Nästa vecka kan det bli kallare, och blir det kallare blir det betydligt mera is, säger Amund Lindberg på SMHI.

SMHI:s statistik och sammanfattningar

#link=249559#
#link=249560#
#link=249561#

Tove Svenonius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista