Mijailovic i hovrätten

Uppdaterad 16:25
I rättegången om mordet på Anna Lindh skulle Mijailo Mijailovic förhöras på måndagseftermiddagen men han vägrade svara på frågor. Det beslutades också att tisdagens förhör med rättsläkarna inte blir offentliga.

Rättegången i hovrätten mot Mijailo Mijailovic som är åtalad för mord på förra utrikesministern Anna Lindh inleddes på måndagsmorgonen.

Mijailo Mijailovic, klädd i grå collegetröja, satt mest och stirrade ner i bordet medan överåklagare Agneta Blidberg läste upp ur tingsrättens dom.

Agneta Blidberg radade upp fakta om de starka tekniska bevisen, om DNA som säkrats på Morakniven från både Mijailo Mijailovic och Anna Lind, om den sönderstuckna mockajackan och Anna Lindhs blod på Mijailo Mijailovics byxor.

Barnens oro gäller fadern nu
Målsägandebiträdet Kerstin Wennersten som företräder Anna Lindhs man, Bo Holmberg och deras två barn, beskrev sedan hur barnen mår, så här en tid efter mordet.

– Vardagen har nu börjat infinna sig i barnens liv. Den oro de tidigare hyste för sin mamma på grund av hennes offentliga uppdrag har nu överförts till om något kan hända fadern om han till exempel råkar vara några minuter sen, sa Kerstin Wennersten i hovrätten på måndagen.

Barnen har överklagat tingsrättens dom som gav dem 50 000 kronor i skadestånd istället för 100 000 kronor som de hade begärt men Bo Holmberg har avstått från att överklaga sitt skadestånd.

Althin vill att han släpps fri
På måndagseftermiddagen ska Miajialo Mijailovic förhöras, redan nu står klart att försvarets linje att Mijailo Mijailovic ska släppas fri står fast.

Eftersom han inte hade för avsikt att döda var det inte mord och han kan inte dömas för något annat brott med den gärningsbeskrivning som åklagaren gjort, menar hans advokat Peter Althin.

Professor menar att advokaten har fel
Men Christian Diesen, professor i processrätt, tror inte att Althin får gehör för sin linje. Han tror till och med att Peter Althin har fel.

– Althin menar att Mijaliovic fel eftersom han inte hade uppsåt att döda men där har Althin fel och jag tyckte det märktes på hovrättens ordförande. Han kan aldrig gå fri, det allra bästa han kan få är att bli dömd för grov misshandel och få sluten rättspsykiatrisk vård, säger Christian Diesen.

Förhören med rättsläkarna inte öppna
Förhören på tisdagens med de två överläkarna professor Anders Forsman och Eva-Mari Laurén kommer inte att vara offentliga.

Det har försvaret, åklagarsidan och hovrätten gemensamt beslutat.

Anders Forsman och Eva-Mari Laurén har kommit fram till helt olika slutsatser om Mijailo Mijailovic psykiska hälsa och om han led av en allvarlig psykisk störning när han attackerade Anna Lindh.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".