EU klassar inte Kina som marknadsekonomi

EU kommer inte att betrakta Kina som en marknadsekonomi. Det här är slutsatsen i en rapport som EU-kommissionen låtit göra - bland annat anser kommissionen att staten har en för stor inblandning i den kinesiska ekonomin.

Kina har under lång tid bedrivit en omfattande lobbykampanj för att uppnå status som markandsekonomi i omvärldens ögon. Ett sådant erkännande skulle göra det svårare för exempelvis EU och USA att fortsätta med dom extra höga tullar på kinesiska varor som i dag används för att skydda dom inhemska marknaderna. Ett erkännande skulle också ha ett starkt politiskt symbolvärde.

Men hos EU finner den kinesiska regeringen ingen nåd. Enligt en rapport som citeras i tidningen Financial Times i dag anser EU-kommissionen att den kinesiska staten lägger sig i för mycket av ekonomin, att lagstiftningen vad gäller affärsverksamhet och ägande inte fungerar på ett tillfredsställande sätt och att dom kinesiska företagen inte har acceptabla rutiner bland annat vad gäller bokföring och information. Privata företag i Kina uppges också ha svårt att konkurrera på lika villkor gentemot staliga

Budskapet i rapporten från EU-kommissionen är att Kina har en lång, lång väg att gå innan de får vara med i klubben.

Pontus Mattsson, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista