Nederlag för Berlusconi i lokalvalen

I Italien har Silvio Berlusconis regeringskoalition råkat ut för ännu ett svårt valnederlag i helgens lokalval. Men det innebär inte något hinder för regeringen att fortsätta, sa den italienske regeringschefen på söndagskvällen.

Nästan tolv miljoner väljare hade möjlighet att välja nya borgmästare eller landsfullmäktigeordförande i det här viktiga lokalvalet. Resultatet fick Piero Fassino, ledare för vänsterdemokraterna att jubla.

Nu har inte Berlusconis regeringskoalition längre majoritet i landet, konstaterade han.

Milano gick bakåt
Den viktigaste förlusten kom i Milanos landsting där den förra schlagersångerskan Ombretta Colli regerat i fem år. Hon har varit själva symbolen för Berlusconipartiet Heja Italiens nya svängiga stil att föra politik.

Dessutom förlorade hon i det som är Berlusconis hemtrakter, bland affärsmännen och butiksägarna i landets ekonomiska centrum, Milano.

Jämfört med före valet kontrollerar nu mitten-vänsterpartierna åtta nya landsting och tre nya kommuner.

En av de viktigaste städerna är Florens som efter lite om och men gav den avgående borgmästaren nytt förtroende men han måste nu anstränga sig med att sy ihop alliansen med professorerna i proteströrelsen om vänstern ska vinna regionalvalet i Toscana nästa år.

Påverkar regeringskoalitionen
Men det sliter också i regeringskoalitionen. Protestpartiet Lega Nord och de gamla kristdemokraterna stärkte sin ställning och nu vill de ha mer att säga till om eftersom Heja Italien förlorade så starkt.

Men Berlusconi vill inte lyssna på det örat. Han som varit den stora framgångsmaskinen har väldigt svårt att agera nu när motgångarna tornar upp sig.

Åke Malm, Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista