Hundratals turkiska arbetare väntar på att bli evakuerade i hamnen i Benghazi i Libyen. Foto: Alaguri/Scanpix.

FN:s säkerhetsråd fördömer våldet i Libyen

Använder stridsflyg och stridsvagnar
3:01 min

FN:s säkerhetsråd fördömde sent i går kväll våldet mot demonstranterna i Libyen, men krisen består sedan diktatorn Muammar Kadaffi gått ut i tv och varnat demonstranterna för fortsatt blodbad. Under tiden utspelar sig dramatiska scener, när inte minst utländska medborgare försöker fly landet, och demonstranter som vädjar om hjälp utifrån.

Tv-bilder från brittiska BBC vittnar om kampvilliga men rädda libyer.

– Kadaffi är en mördare. Han förstör Libyen. Hjälp oss, snälla hjälp oss, skriker demonstranterna.

Våldet fortsätter i Libyen. Muammar Kadaffi kallade igår demonstranterna för ”kackerlackor” och ”råttor” och hans regim använder sig fortfarande av stridsvagnar och stridsflygplan för att kväsa protesterna.

Länder runt om i världen har nu satt igång omfattande planer för att evakuera sina medborgare från Libyen och flygplan och fartyg hyrs in i stor skala.

Enligt olika beräkningar befinner sig totalt uppemot en och en halv miljon utländska medborgare legalt eller illegalt i Libyen.

Men det svenska utrikesdepartementet har ännu inte vidtagit några extra åtgärder för att evakuera de svenskar som finns i Libyen. Enligt UD så satsar man istället på att få ut svenskarna med reguljära och specialchartrade transporter som redan finns.

Men en svensk, som befinner sig i Libyen, är mycket kritisk, och han menar att UD inte gjort tillräckligt.

– Det finns så många rädda människor. Ingen i Sverige gör någonting för att de ska komma hem. Det är ju möten på gång, men innan de hinner mötas klart, så är det något fruktansvärt som händer.

Medan våldet pågår så tappar Kadaffi nu mer och mer stöd, både på hemmafronten och från omvärlden.

Rapporter fortsätter att komma om arméenheter som bytt sida, och nu stödjer demonstranterna. Libyska diplomater runt om i världen har hoppat av och i går kväll avgick till och med den libyske inrikesministern börjat kräva att omvärlden ska ingripa militärt i Libyen, för att stoppa våldet mot demonstranterna.

De förslag som hittills lagts fram handlar främst om att bomba libyska flygfält och att ta kontroll över landets luftrum, för att förhindra libyska stridsflygplan från att lyfta och sedan anfalla demonstranterna.

FN:s säkerhetsråd möttes sent i går kväll och enades om ett uttalande, som fördömer våldet mot demonstranterna.

Men frågan om att ta kontroll över Libyens luftrum togs inte ens upp i säkerhetsrådet, något som libyska oppositionella uttryckte stor besvikelse över.

– Världen måste nu sluta prata och börja agera mot Kadaffi, säger Fred Abrahams, som arbetar för människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".