Polisledning kritiseras för felprioritering

Polisen och andra brottsbekämpande myndigheter saknar möjligheter att bekämpa den organiserade brottsligheten på ett effektivt sätt. På Rikskriminalpolisen är man bekymrad över bristerna i polisens underrättelsearbete.

Niki Ekman, som är ansvarig för underrättelseanalytikerna på Rikskriminalpolisens analysrotel, ser i sitt dagliga arbete de brister som finns i polisens underrättelsearbete.

– Det behövs mer resurser, det behövs ett annat sätt att arbeta, och det behövs också det tekniska basen för att kunna hantera all denna information. Om jag har någon person ute som är inhämtare, som observerar någonting, då måste den polisen kunna lägga in observationen i ett datasystem. Den måste sedan kunna plockas upp av någon annan som ska bearbeta informationen. Till slut måste det finnas ett system där det kommer ut en analyserad produkt. Det systemet har vi inte fått till än, säger hon.

Brottsliga nätverk
Den organiserade brottsligheten arbetar i nätverk, över såväl läns- som nationsgränser. Det innebär att stora brottsliga nätverk kan ligga bakom mindre grova brott runt om i landet.

Men gärningsmännen är svåra att komma åt eftersom verksamheten kan styras från utlandet.

Kräver resurser
En stor grupp människor är ofta inblandade och de enskilda brotten är bara är en del av en stor organiserad brottslig verksamhet.

Det kräver stora resurser till polisens underrättelseverksamhet. Som det är nu kan man inte ens säga hur omfattande den organiserade brottsligheten är i Sverige.

Kritik mot ledningen
Precis som man gör i rapporten, riktar Niki Ekman kritik mot polisens ledning. Kritiken handlar om att man till stor del prioriterar vad som kallas den reaktiva verksamheten, alltså att fånga så många brottslingar som möjligt och att fylla fängelserna.

– Vi hamnar alltid där på något sätt, att det handlar om begångna brott som måste lösas. Det blir ofta en svår balansgång, säger Niki Ekman, Rikskriminalpolisen.

Ekot har sökt Rikspolischef Sten Heckscher utan resultat.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista