Nya Zeeland

Utegångsförbud i Christchurch

I den jordbävningsdrabbade staden Christchurch på Nya Zeeland har polisen infört nattligt utegångsförbud. Det är för farligt att röra sig i området då efterskalv riskerar att rasera redan skadade byggnader. Personer som bryter mot utegångsförbudet kommer att gripas. Samtidigt får Nya Zeeland nu hjälp från flera andra länder med att söka efter överlevande.

– Vårt största fokus är just nu att få ut folk ur bråten levande, att sammanföra dem med sina familjer och få dem till sjukhus. Men också att förbereda oss på att vi alla har förlorat personer vi älskat, säger borgmästaren i Christchurch Bob Parker till en Nya Zeeländsk radiokanal.

Minst 75 personer har bekräftats döda, en siffra som befaras stiga eftersom minst 300 fortfarande saknas.

Just nu kämpar man med att få fram överlevande ur rasmassorna. Under natten har man räddat ett femtiotal människor, men i extrema fall tvingats amputera lemmar för att få loss klämda personer.

Det kommer hela tiden sms från människor som sitter fast under de kollapsade byggnaderna.

Men personal på plats har redan dömt ut hoppet att någon har överlevt i ett hus, där många utländska studenter befann sig.

Borgmästare Bob Parker berättar uppgivet att nu måste man återigen bygga om staden, som precis kommit på fötter efter den förra jordbävningen för ett halvår sedan.

– Vi måste börja om igen. Allt vi gjort måste göras om, säger borgmästaren.

Nya Zeeland får nu hjälp utifrån. Hundratals räddningsarbetare från olika länder väntas till Christchurch.

Bland annat skickar Japan 70 specialister utrustade med specialkameror och särskilda ljuddetektorer, samt spårhundar som är tränade att ta sig in i trånga utrymmen.

Kalle Wannerskog

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista