Två palestinska raketer slog ner i staden Sderot. Bland dödsoffren en treårig pojke.

Palestinsk raketattack dödade två

Hemmagjorda Qassamraketer träffade staden Sderot på måndagsmorgonen i en palestinsk attack. Staden ligger endast en kilometer från premiärminister Ariel Sharons ranch i Negevöknen.

Redan på tisdag kan de bosättare som frivilligt lämnar Gazaremsan evakueras. De kommer att få ekonomisk kompensation för detta, uppger en av deltagarna i det extrainsatta regeringsmöte, som sammankallades efter måndagsmorgonens raketattack, till nyhetsbyrån AP. Varken Ariel Sharon eller någon av hans närmare medarbetare har bekräftat detta.

Två döda och flera skadade
En treårig pojke och en medelålders man dödades i attacken. Ett dussintal personer skadades när en av missilerna slog ner på huvudgatan i ökenstaden Sderot, några kilometer från gränsen mot Gazaremsan.

Staden har ofta varit målet för raketattacker från palestinierna, men det här är första gången ett sånt angrepp har dödat några. Den militanta grenen av den palestinska motståndsrörelsen Hamas uppger att den ligger bakom attacken och hårda motreaktioner i Gaza är nu att vänta från den israeliska armén.

Premiärminister Ariel Sharon hade redan lämnat sin bostad i närheten då attacken kom.

Två attacker på kort tid
Måndagens angrepp kom bara några timmar efter att en mycket kraftig sprängladdning detonerade i en tunnel, utgrävd under en militärpostering inne i Gazaremsan. En israelisk soldat dödades då och fem andra skadades.

Det var en välplanerad attack, utförd gemensamt av de militanta al-Aqsabrigadernas martyrer och Hamas. Under natten har den israeliska armén därefter förstört ett par verkstäder inne i Gaza. Enligt armén har dessa använts för tillverkning av de hemmagjorda missiler palestinierna använder.

Enligt Hamas ska angreppen ses som en hämnd för att två av deras ledare, shejk Ahmed Yassin och Abdel Aziz Rantisi, dödades i riktade attacker från israeliska armén tidigare i år. al-Aqsabrigaderna har lidit svåra förluster under det gångna veckoslutet, då en av brigadernas grundare dödades i staden Nablus på Västbanken tillsammans med sex andra, för terroraktioner efterlysta palestinier.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".