Färre säljer bostad utan mäklare

Allt färre svenskar säljer sin bostad på egen hand. Anledningen är att mäklarna utestänger privatpersoner från de stora webbplatserna med bostadsannonser.

– Backar vi tio år var det ungefär 30 procent som sålde privat, nu är det bara tio. Det beror på att de stora sajterna, Bovision och Hemnet är stängda för privatpersoner. Då tar mäklaren en allt större del, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH i Stockholm.

Konkurrens från nya sajter
Som Ekot tidigare rapporterat tycker Konsumentverket att fler borde fundera över att sälja bostad utan mäklare. Men enligt Stellan Lundström som är professor i fastighetsekonomi, har utvecklingen gått åt motsatt håll.

Men nu tror han att mäklarnas webbplatser med bostadsannonser kommer att få ökad konkurrens, av nya sajter.

– Det kommer nya sajter för privatpersoner så det ordnar kanske till sig men de stora har resurserna så de kommer att dominera, säger han.

Ovanligt lätt sälja själv i Sverige
Stellan Lundström håller med Konsumentverket om att det är lättare än många privatpersoner tror, att hoppa över mäklarledet.

– Sverige är ett av de länder i världen det är lättast att göra husaffärer i för vi har en väldigt stark lagstiftning kring fastighetstransaktioner men det vet inte folk om, säger han.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista