Tunisien

Site map MarockoAlgerietTunisienLibyenEgyptenJemenBahrainIranJordanienIrakSyrienSaudiarabien

Unge arbetslöse Mohamed Bouazizis desperata självbränning den 17:e december var den tändande gnistan för Jasminrevolutionen i Tunisien och påverkade andra att följa efter. Bouazizi fick sitt tillstånd indraget för att sälja grönsaker i staden Sidi Bouzid, han satte eld på sig själv i protest.

Demonstrantionerna och sammanstötningar med kravallpolis pågick i flera dagar och spreds över hela landet. Många dödades under oroligheterna.

President Zine al-Abindine Ben Ali tvingades avgå och gick i landsflykt. Hans och familjens tillgångar har spärrats i utländska banker och Tunisien har officiellt begärt Ben Ali och hans hustru utlämnad. De ska ställas inför rätta som ansvariga för dödsfallen under oroligheterna, för korruption för att ha stulit från det tunisiska folket. Men Ben Ali ligger i koma på ett saudiskt sjukhus efter en stroke.

Sedan revolten har tre olika övergångsregeringar fungerat, men misslyckats. Strömhopp av ministrar och fortsatt folkligt missnöje över att inte förändringarna går fort nog präglar landet.

Interimspresidenten Beji Caid Sebsi försöker skapa ännu en ny regering, som ska fungera fram till den 24:e juli när en ny författning ska röstas igenom.

Den 18:e februari demonstrerade islamister utanför inrikesministeriet och krävde att en bordell stängs. Ett tecken på att islamiska rörelser nu börjar organisera sig politiskt efter årtionden av underjordisk verksamhet.

Maria Persson Löfgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista