Största strejkdagen i Grekland på över två år

0:55 min

I Aten har cirka 100 000 demonstranter tågat genom staden i den största protesten sedan 2008, i protest mot statliga nedskärningar.

Under slagord som "vi betalar inte" och ”vi klarar inte mer” gick pensionärer, arbetare och studenter genom gatorna mot parlamentet. Vissa kastade sten och flaskor mot polisen som svarade med tårgas.

Demonstranter ska också ha använt hemmagjorda bensinbomber. De bröt upp gatstenar och tände eld på sopbehållare.

Butiks- och hotellägare försökte så gott de kunde skydda sin egendom mot förstörelse. Enligt polisuppgifter till Reuters ska två polismän och två civila ha skadats.

Det är storstrejk i Grekland i dag. Butiker är stängda, sjukhusen arbetar med minimibemanning, skolor stängs och kollektivtrafiken går med stora störningar.

Dagens marsch är den största sedan 2008.  I Aten deltog över 30 000 personer och demonstrationer hölls också bland annat i Thessaloniki.

Demonstrationerna är reaktioner på den grekiska regeringens sparkrav efter att EU och valutafonden IMF lanserat ett stödpaket för den grekiska ekonomin.

Bland annat skar regeringen ned på pensioner och höjde skatterna.

Annika Digréus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista