Oljeföretag evakuerar personal från Libyen

1:10 min

Det tyska oljebolaget Wintershalt har stoppat sin oljeproduktion i Libyen och flera bolag, bland dem BP och Statoil, har evakuerat personal från Libyen. Nu kommer också rapporter om att hamnarna stänger för export.

– Om det är sant så kommer produktionen att minska, och framför allt så kommer exporten av olja ut från Libyen att minska, säger Ulf Svahn, vd på Petroleuminstitutet.

Oljeindustrin är koncentrerad i Benghazi i östra delen av landet, där också oljan skeppas ut. Oljebolagen har satsat stora pengar på både borrutrustning, prospektering och transporter i Libyen.

– När det gäller investeringarna i produktionsutrustning så ligger de längre in i landet, ganska långt ifrån de här oroshärdarna. I sådana fall är det investeringar i utskeppningsterminaler och pipelines som ligger i farozonen, säger Ulf Svahn.

Uppgifterna om de stängda hamnarna kommer från ett franskt transportföretag och har inte bekräftats.

Ekot har varit i kontakt med Statoil och med italienska ENI som är störst av de utländska oljebolagen i Libyen. Men bägge två avböjer att kommentera utvecklingen.

Men om krisen i Libyen fortsätter, så kommer det att märks på våra bränslepriser.

– Ifall krisen fortsätter och eskalerar till stopp i produktion och export, då kommer priserna att påverkas uppåt. Det slår igenom på den svenska marknaden, säger Ulf Svahn.