Lång väg tillbaka för Irlands byggindustri

1:50 min

På fredag är det val i Irland och det är landets krisdrabbade ekonomi som är den stora valfrågan - hur man ska komma till rätta med det stora budgetunderskottet och skapa nya jobb igen. En bransch som har lång väg tillbaka är byggindustrin, säger Seamus Coffey, nationalekonom på universitetet i Cork.

Byggbranschen är helt utslagen efter att ha stått för en femtedel av ekonomin när huspriserna bara steg och steg.

Den spruckna bostadsbubblan som Seamus Coffey pratar om är ganska påtaglig när man åker runt i Irland. Man passerar områden där det står hus som är färdigbyggda men tomma, och man ser också områden med halvfärdiga hus som har övergivits.

En statlig utredning har kommit fram till att det finns omkring 2800 sådana så kallade ghost estates - spökområden runt om i landet - områden som är inte är färdigbyggda eller där färre än hälften av husen är bebodda. Sammanlagt handlar det om över 40 000 tomma villor och lägenheter.

Men det kanske märkligaste av allt är ett hus i centrala Cork, landets näst största stad. Det är Irlands högsta hus - 17 våningar - och helt tomt. Det är hög standard på lägenheterna, priserna för de dyraste låg på omkring 17-18 miljoner kronor, men huset blev klart helt fel tid - hösten 2008 när Irland redan var i recession sedan ett halvår tillbaka.

När jag tittar in i genom fönstret på bottenvåningen i en lokal som förmodligen var tänkt som affär, så är det otapetserat och det ligger grus och löv på stengolvet. Det här huset kommer nog att stå tomt ett bra tag till, säger Seamus Coffey, som ett monument över den keltiska tigern.

Johan Prane, Cork

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista