Integrationsprojekt i Göteborg sågas

Den särskilda satsning på fyra bostadsområden i Göteborg på 345 miljoner kronor under en femårsperiod, får underkänt. Utomstående konsulter har granskat hur regeringens pengar har använts.

– Vår kritik är förödande vad gäller de grundläggande målsättningarna vad gäller storstadssatsningen, att man ska bryta segregationen och skapa en större delaktighet. Det har skett vissa förbättringar men på det stora hela har man inte lyckats öppna den här målsättningen, säger Thomas Johansson är en av dem som utrett storstadssatsningen i Göteborg.

Det var 1998 som regeringen avsatte 2,1 miljarder för att bryta segregationen i de tre storstadsområdena, Stockholm, Göteborg och Malmö, av de här pengarna fick Göteborg 345 miljoner fram till nästa år.

Precis som på andra platser i bostadsområden, får också Göteborg kritik från utredarna.

På punkt efter punkt sågas nästan hela satsningen i Göteborg. Ett exempel är att information som riktat sig mot de som bor i de fyra områdena i Göteborg, på internet bara skedde på svenska.

Ett mål var att minska arbetslösheten, istället ökade den med upp till 18 procent.

De få glädjeämnena i utredarnas rapporter, är att fler förskolebarn och särskilt pojkar lär sig att läsa. Dessutom är det till exempel trivsammare att bo och leva i områdena.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista