Frankrike sålde vapen till Libyen enligt ny bok

2:07 min

Frankrike har sålt vapen till Libyen, och bröt i hemlighet mot USA:s och EU:s vapenembargo mot Libyen. Det skriver den franske journalisten Jean Guisnel i en ny bok.

Frankrike är världens fjärde största vapenförsäljare och visst säljer Frankrike till arabvärlden, säger Jean Guisnel i en intervju med franska radion.

– Självklart säljer Frankrike vapen till arabvärlden. Inte i den utsträckning som Frankrike önskar, men Gulfländerna köper och Libyen har varit en suverän kund.

– Libyen var på väg att bli en av Frankrikes allra bästa köpare, säger Jean Guisnel.

Ända fram till hösten 2004 rådde EU:s och USA:s vapenembargo mot Libyen. Det hindrade inte Frankrike att i hemlighet redan år 2001 godkänna att flera franska företag förhandlade med Libyen om bland annat delar till attackflygplanen Rafale och Mirage F-1, enligt Guisnels bok. 

När vapenembargot är hävt följer den franske journalisten den dåvarande försvarsministern, i dag Frankrikes omtvistade, utrikesminister Michèle Alliot Marie, till Tripoli. Han ser hur Frankrike och Libyen firar sin återförening. vilket ska manifesteras i något konkret - nämligen vapenaffärer.

Ministern Michèle Alliot Maries livskamrat Patrick Ollier är ordförande i parlamentets fransk-libyska vänskapsförening och hon får frågor om hur han mår.

Men fransmännen var inte ensamma där under vapenembargot, utan även USA, Ryssland och Italien håller uppe vapenrelationerna och mutor verkat ha förekommit mer eller mindre i öppen dager.

Visst kan det vara franska plan, som vi nu hör bomba nära Tripoli, säger Guisnel i radiointervjun.

– I Tunisien finns det dock inte många franska vapen, för under president Ben Ali var korruptionen så omfattande att det var svårt för Frankrike att hantera den, säger Jean Guisnel.