Regimen medger att vapenlager bombats för att de inte ska plundras.

Uppgifter om tusentals skadade i Libyen

"Förändringar kommer att ske i ledningen"
1:27 min

Tusentals människor flyr desperat Libyen. Många är skadade och behöver akutvård. Samtidigt kommer kryptiska uttalanden från diktatorn Kadaffis familj om att landets konstitution ska skrivas om.

Rader av vita sjukhustält har satts upp i Salloum i Egypten vid gränsen till Libyen för att ta hand om skadade, visar tv-bilder.

Inne i Libyen beräknas tusentals människor vara skadade, enligt al-Jazira. Det råder akut brist på blod, och hjälporganisationer och frivilliga försöker få in blodleveranser.

 – Folk dör hela tiden och Kadaffi bryr sig inte om det. Han vägrar att ge sig, säger en kvinna i Libyen som sitter i sin lägenhet och som inte vågar gå ut, till CNN.

Också mängder av utlänningar fortsätter att fly. Asiatiska länder förbereder en enorm evakuering av gästarbetare.

Kaotiska scener utspelar sig på Tripolis överfulla flygplats. Många egyptiska familjer med barn som bott i landet sover utanför på filtar eftersom alla inte släpps in i terminalen. Libyska militärer har misshandlat resenärer, berättar flera.

Svensken Stefan Arnesten tog sig till Malta från Tripoli igår kväll och berättar om kaoset på flygplatsen.

– När vi hade lyckats få våra boardingkort så var det en ren fysisk kamp att ta sig vidare genom flygplatsen. Det var en individ framför mig som blev väldigt kraftigt misshandlad och nersparkad av vakterna.

Samtidigt vänder allt fler ryggen till den oberäknelige diktatorn Muammar Kadaffi. Det kommer uppgifter om att demonstranter tar kontrollen över allt fler områden.

Men regimen signalerar att sådana områden ska återtas förr eller senare.

En av diktatorns söner Saadi säger på telefon till Financial Times att hans bror Saif al-Islam håller på att skriva en ny konstitution som snart ska presenteras.

Förändringar kommer att ske i ledningen, men fadern kommer att stanna kvar som en sorts landsfader och nationell rådgivare, enligt sonen.

– Efter detta positiva jordskalv, måste vi göra något för Libyen, säger Saadi Kadaffi kryptiskt.

Regimen medger också att vapenlager bombats för att de inte ska plundras.

Samtidigt går rykten om att Muammar Kadaffi planerar att spränga oljeinstallationer i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".