SPP Liv ombildas - kunderna sa ja

En majoritet av försäkringstagarna i SPP Liv stöder Handelsbankens planer på att ombilda SPP Liv till ett vinstutdelande dotterbolag. Efter en omröstning bland livbolagets kunder säger över 90 procent ja till en ombildning.

Göran Holgersson, vd i SPP Liv är nöjd med omröstningen.

– Det här är första steget. Det som sker under hösten är att finansinspektionen prövar frågan om ombildning av bolaget.

Hur mycket kommer Handelsbanken att tjäna på ombildningen, i bästa fall?

– Vi har möjlighet till tio procent av avkastningen om den är bättre än det vi har garanterat våra kunder. Vi har möjlighet till vinst om vi gör ett bra jobb och gör vi bara precis det vi ska och levererar bara den garanterade avkastningen till våra kunder får vi ingenting.

Men om det går bättre än ni lovar går försäkringstagarna miste om en del av avkastningen?

– Ja., men för att Handelsbanken eller egentligen SPP Liv ska få ut någon vinst av det här så måste vi av varje tiokrona ge nio kronor till våra kunder för att vi ska tjäna en krona. Gör vi det bättre får våra kunder nittio procent bättre.

Är det rätt att säga att det nu blir något tryggare för försäkringstagarna, men att de också får avstå en del av möjlig avkastning?

– Det som händer är direkt att vår ägare går i med sex till åtta miljarder kronor i nytt riskkapital. Så man kan säga att det är sex till åtta miljarder tryggare, säger Göran Holgersson.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista