Lugn avtalsrörelse

Konflikten mellan Kommunalarbetarförbundet och vårdföretagarna avvärjdes på måndagen. Medlingsinstitutets generaldirektör beskriver årets avtalsrörelse som ganska lugn, med få konflikter och med relativt låga löneökningar.

– Arbetsgivarna tycker säkert det blivit något för dyrt, men samtidigt är det en nedväxling av löneökningstakten med några tiondelar per år jämfört med de tre senaste åren, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Anders Lindström.

Medlingsinstitutet medlar i arbetstvister och övervakar utfallet av avtalsrörelserna. Hittills i år uppskattar man att omkring 180 kollektivavtal tecknats för 1 400 000 anställda.

Först ut var exportindustrin. Deras avtal är tänkta att fungera som norm för övriga branscher, vilket de också gjort i större utsträckning än under avtalsrörelsen 2001. De flesta anställda kommer få omkring 7,5 procents löneökning på tre år.

Stora löneökningar jämfört med övriga Europa
Hittills har de anställda inom hotell- och restaurangbranschen och handeln fått de största löneökningarna på 8,9 procent, men de har fått också fått förändringar i sina avtalsvillkor som arbetsgivarna ansåg viktiga.

Minst har vissa tjänstemannagrupper i industrin fått, 6,3 procents löneökning, men i deras avtal ingår en löneöversyn som inte är prissatt men man kan räkna med ytterligare löneökningar.

Sammantaget ligger löneökningarna upp emot en halv procent över det europeiska genomsnittet, men det är inom ramarna för vad konjunkturinstitutet bedömer som samhällsekonomiskt lämpligt.

Hittills har årets avtalsrörelse lett till två större strejker, elva konfliktvarsel och 16 medlingar där det statliga medlingsinstitutet kopplats in. Det är hittills en ganska lugn avtalsrörelse och Anders Lindström tror att man kan vänta fortsatt lugn.

Väntad flygkonflikt
– Det är egentligen av mycket tråkiga skäl. Vi har högre arbetslöshet jämfört med 2001, vi har sjunkande sysselsättning och sjunkande antal lediga jobb. Det finns alltså ingen brist på arbetskraft inom låga sektorer. Det påverkar de fackliga organisationernas förmåga och vilja att ta konflikter, säger han.

Under hösten återstår att teckna ett 50-tal avtal, ungefär hälften privata. Även postens, statens och flygbranschens anställda ska få nya avtal. Anders Lindström tror att medlingsinstitutets tjänster kan komma att behövas också under hösten.

– Det skulle inte förvåna mig om det blir ytterligare några medlingar. Vi vet att det är starka motsättningar bland annat på flygets område, säger han.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista