Turistinvasion på Svalbard

Ögruppen Svalbard, ett av världens mest orörda vildmarksområden, lockar allt fler turister. En norsk tv-serie och räddningsaktioner på fjället har spätt på intresset inför sommarsäsongen.

Vid Longyearbyen på ön Spetsbergen plockar en guide ut de hundar som ska följa med på fjällvandring. Det är en brant stigning i stenig terräng och hundarna ska bära turisternas packning. Danska Mette Johansen hoppas på spänning under sina två veckor på Svalbard.

– Jag hoppas på äventyr och naturupplevelser. Det är fantastiskt och fascinerande med isen på fjället, säger hon.

Dubbelt så många turister
Under tio år har antalet turister mer än fördubblats till nästan 60 000 om året. Många bor i Longyearbyen, andra reser runt Svalbard med kryssningsfartyg. Isbjörnar, valrossar, glaciärer och dramatiska fjäll är något av det som lockar.

Norrmännen är den absolut största turistgruppen, på andra plats kommer svenskar. Hotellbokningarna har ökat under våren och sommaren och Hilde Marie Rasmussen på turistbyrån i Longyearbyen säger att en norsk tv-serie om Svalbard har bidragit till turisttillströmningen.

– Vi märker ett större intresse efter den serien. Även medieintresset har gjort att folk hört talas om Svalbard, säger hon.

En räddningsoperation efter saknade svenskar i påskas orsakade uppmärksamhet. Även billiga flygresor till området har ökat turistintresset.

Miljöavgift
När turisterna blir allt fler överväger den norska regeringen att införa en miljöavgift på 150 norska kronor för alla besökande. Pengarna ska gå till en miljöfond för att förvalta naturen och kulturminnen på ögruppen.

På fjällturen är en av hundarna mest intresserad av att ligga och vila och guiden måste locka. Mette Johansen tycker det blev en härlig dag.

– Det var en riktigt härlig tur. Det är roligt när det är hundar med, det ger en härlig stämning, säger hon.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista