I staden Derna i östra Libyen hölls det under onsdagen demontrationer. Scanpix

Kadaffi förlorar fler städer

"Massakern kan fortsätta"
3:00 min

I Libyen försätter Kadaffiregimen förlora kontroll över städer utanför huvudstaden Triploi. I dag kommer uppgifter om att staden Zuara som ligger nära gränsen mot Tunisien nu kontrolleras av oppositionen.

Skottlossning och våldsamma demonstrationer ljöd genom nattmörkret i främst de östra förorterna till Tripoli. Det är oklart hur många som skadats, eller om någon dödats. Dagsfärska bilder från platserna i dagsljus visar högvis med tomma patronhylsor. Uppgifterna inifrån Libyen är fortfarande knapphändiga, särskilt från Tripoliområdet.

Från övriga Libyen kommer uppgifter om att staden Zuara, nära gränsen mot Tunisien, nu kontrolleras av oppositionen. Om uppgifterna stämmer är det i så fall den första staden i västra Libyen som fallit Kadaffi ur händerna. Sedan tidigare kontrolleras stora delar av östra Libyen av oppositionen. Samtidigt fortsätter diplomater, militära befälhavare och poliser att ställa sig på oppositionens sida.

I östra Libyen uppmanas nu människor att ta sig till huvudstaden för att hjälpa demonstranterna där att störta Kadaffi.

Sanningshalten i bilder som postas på internet eller skickas till nyhetsredaktioner och byråer kan inte till hundra procent garanteras, men många av de makabra bilderna på dödsoffer visar att tyngre vapen än automatvapen måste ha använts.

Flera avhoppade libyska diplomater säger också att skadornas omfattning - både hur många som drabbats och sättet de drabbats på - bevisar att utländska legosoldater hyrts in av regimen.

Mycket få libyska soldater skulle riskera att skjuta sina egna släktingar, grannar, eller släktingars vänner.

Ali Aujali, Libyens ambassadör i USA, som brutit med regimen, fruktar för en fortsatt massaker, och vädjar nu, via australiska ABC till omvärlden om konkret hjälp. Han är kritisk till vad han kallar FN:s fåniga uttalanden och menar att det nu behövs konkret agerande.

Som konkret åtgärd kräver Ali Aujali bland annat en flygförbudszon för att förhindra regimen att ta in fler legosoldater, som han säger dödar det libyska folket.

Den libyska statstelevisionen uppgav vid lunchtid att Muammar Kaddafi ska hålla ett nytt tal inom kort. Enligt tv-kanalen ska Kaddafi tala till invånarna i staden al-Zawiya, fem mil väster om Tripoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".