Hundratals amputationer sker i onödan

Flera patientorganisationer kräver att regeringen efter flera års utredningar anslår pengar till en högskoleutbildning i medicinsk fotvård. De hävdar att många amputationer sker i onödan.

Svenska Diabetesförbundets ordförande Stefan Leufstedt anser att dagens vård har stora brister.

– Många människor riskerar att i ett tidigt skede inte behandlas med rätt kompetens, säger han.

För bland andra diabetespatienter kan små sår fotsår skapa så svåra komplikationer att det i värsta fall leder till amputationer.

1 400 tvingas amputera
Över 1 400 diabetespatienter tvingas varje år att amputera en fot eller ett ben. Det är en siffra som har legat still under de senaste tio åren.

Men om det fanns bättre förebyggande fotvård så skulle minst hälften av dem slippa amputeras enligt Stefan Leufstedt på Svenska Diabetikerförbundet.

Att det finns behov av en högskoleutbildning i fotvård har flera statliga utredningar visat, första gången i slutet av 80-talet.

Senast i januari 2003 lade Karolinska institutet fram en utredning som bland annat visade på att Sverige låg långt efter de flesta EU-länder i utbildningsnivå.

Brist på högskoleutbildning
Ordförande för den utredningen var Jan Bolinder, docent och överläkare inom diabetesvården vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– I de flesta länder har man en högskoleutbildning på tre till fyra år. Det är en bjärt kontrast till Sverige, säger han.

Karolinska institutet har också sagt sig villigt att starta en högskoleutbildning, men hittills har regeringen inte skjutit till några pengar.

Utbildningsminister Thomas Östros har avböjt en bandad intervju för Ekot. Han hälsar genom sin pressekreterare att regeringen bereder frågan med sikte att komma med ett förslag till höstens budgetproposition.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".