Amnesty motarbetas i Ryssland

Arbetet för frivilligorganisationer i Ryssland blir svårare. Enligt Amnesty blir metoderna för myndigheterna att motarbeta grupperna mer och mer sofistikerade.

Vladimir Putin sa i ett viktigt tal i våras att det finns grupper som inte är till för Rysslands folk utan tjänar tvivelaktiga och kommersiella intressen.

Många såg detta som en varning mot frivilligorganisationer som Amnesty och liknande grupper.

Nu har denna varning börjat märkas i praktiken. Bara några dagar efter Putins tal presenterade en grupp i delrepubliken Tatarstan en rapport om tortyr hos polisen.

Trakasserier av frivilligorganisationer
Efter det fick organisationen påhälsning av maskerade män som slog sönder datorer. En utredning om organisationens finanser startades och en granat placerades utanför dörren till en släkting till ordföranden.

Inget av detta går att leda i bevis som samband med tortyrrapporten säger Mariana Katzarova på Amnesty.

– Myndigheternas metoder har blivit mer och mer sofistikerade, vad gäller sättet som de sätter press på frivilligorganisationerna i Ryssland, säger hon.

Nyligen bjöd Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov in 48 Putin-lojala organisationer till ett möte.

En av de mest kända organisationerna heter soldatmödrarna och består av mammor vars söner dödats i Tjetjenien-krigen.

De var inte inbjudna, och inte heller Memorial, som är en organisation som ofta rapporterar om ryska övergrepp i Tjetjenien.

Bjuder in lojala
Istället var det flera tankesmedjor som stödjer Kreml som bjudits in. Även andra tidigare helt okända grupper hade bjudits in för att, som det heter, ”stärka bilden av Ryssland”.

En ordförande för en grupp som arbetar med mänskliga rättigheter som inte fick komma till mötet sa att det mer och mer liknar Sovjettiden då lojala organisationer fick åka till väst och berätta om hur bra allt var i Sovjetunionen.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista