Spyker säljer sportbilstillverkningen

Byter kanske namn till Saab
1:25 min

Saabs ägare Spyker säljer sin sportbilstillverkning till den ryske finansmannen Victor Antonov, och blir ett renodlat ägarbolag till Saab, säger Spykers vd Victor Muller.

– Spykers sportbilstillverkning blev en liten fisk i en stor damm, sa Victor Muller. Köpare är den ryske finansmannen Vladimir Antonov, som har lånat ut stora belopp till Mullers eget bolag. De 132 miljoner som Antonov betalar för sportbilarna får han tillbaka som återbetalning på lånet.

En privat affär, kallade Victor Muller uppgörelsen. Det ligger lite att äta kakan och ha den kvar över affären. Sportbilarna ska fortfarande använda Saabs vindtunnlar och laboratorier, och ha sina bilar hos olika Saabhandlare. Men ägarbolaget Spyker, ska byta namn. Kanske till Saab.

Lyckas man inte ta över SAAB-namnet kan bolaget döpas till Swedish Automakers, sade Victor Muller, och uteslöt inte en notering på Stockholmsbörsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".