Oroligheter har präglat staden Tobruk sedan i går onsdag. Foto: Scanpix

"Vi kommer att störta Kadaffi"

"Som ett minitahrirtorg"
4:11 min

Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén rapporterar från den libyska staden Tobruk, 14 mil från den egyptiska gränsen. Där pågår just nu flera demonstrationer. Stämningen är vänlig och man välkomnar utländska journalister.

Några bär plakat där det står "SOS – stoppa dödandet nu" och många är oroliga över Kadaffis nästa drag. Samtidigt råder en känsla av glädje och frihet.

På vägen hit stoppades vi flera gånger av ungdomar som tagit kontroll över vägarna. Överallt längs hela vägen såg jag unga människor som gjorde segertecken. Det gör man även här på torget. Det är den nya hälsningen människor emellan i Libyen.

På fredag ska här hållas en stor demonstration och man säger att han är snart inringad i ett litet område på 30 kilometer runt Tripoli. Polisstationen är nedbränd och man har även vält monumentet av Kadaffis gröna bok men ingenting annat är förstört. 

– Vi har inte förstört moskén eller skolan. Det är ingen vandalisering som pågår. Det är regimen vi är emot och vi är alla enade, säger demonstranterna.

– Vi har varit rädda i 42 år men nu är det slut på det. Vi kommer att störta Kadaffi.

Folk är övertygade om att det här kommer att gå vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".