Anhängare och motståndare till Muammar Kadaffi drabbar samman i LIbyen. Foto: Scanpix

Häftiga strider väster om Tripoli

Häftiga strider väster om Tripoli
2:08 min

Häftiga strider uppges rasa just nu mellan motståndare och anhängare till Kadaffiregimen i staden Az- Zawiyah väster om Tripoli. Enligt flera vittnesrapporter började flera hundra soldater skjuta mot en demonstrerande folkmassa på torget i staden tidigt i morse och strider har sedan pågått hela dagen.

Minst ett tiotal människor har dödats, men enligt vittnen är det fler än så.

– Soldaterna började skjuta mot obeväpnade civila, och de sköt ihållande fem timmar i rad, med maskingevär och tyngre vapen, berättar vittnet Ali för Al-Jazeera.

Soldaterna drog sig undan ett tag för att senare återkomma igen. Dessutom har civilklädda anhängare och motståndare till regimen drabbats samman.

Omkring hundra människor har dödats säger Ali. På sjukhuset finns omkring 400 skadade efter dagens strider. Hans uppgifter kan inte bekräftas av oberoende källor. En libysk tidning säger att ett tiotal människor dödats.

Längre västerut i Zuwarah nära gränsen mot Tunisien uppges oppositionen, allså demonstranterna, ha tagit över kontrollen.

Samtidigt fortsätter strömmen av människor som flyr från Libyen, både libyer och utländska medborgare. Flera länder försöker nu på mer konkreta sätt underlätta evakueringen. Till exempel lät Tyskland under eftermiddagen meddela att man skickar tre krigsfartyg för att evakuera sina medborgare.

Det är fortfarande svårt att få tillförlitliga uppgifter inifrån Libyen, men från de östra delarna där Kadaffi tycks ha tappat allt grepp, uppges i dag att de första hjälpkonvojerna med utländsk hjälp kommit fram. Det handlar framförallt om mediciner och sjukvårdsmaterial.

Det kommer också uppgifter, från flera olika källor i Tripoli, om att Kadaffi tagit in ytterligare soldater. Det rapporteras om en ökad närvaro av utländska soldater, något som av flera kännare, diplomater, analytiker och andra, tolkas som att ett avgörande kan vara nära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".