Personer med psykisk funktionsnedsättning har svårt att hitta jobb. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Det svenska psyket:

Satsning på sociala arbetsplatser gav lite resultat

Trots att regeringen har satsat nästan en halv miljard kronor under de senaste tre åren på att skapa jobb åt personer med psykisk funktionsnedsättning, är det bara en liten del av pengarna som används.

Arbetslösheten bland personer med en psykisk funktionsnedsättning är i dag stor. Enligt Statistiska centralbyrån saknar nästan 70 procent något att göra på dagarna.

En av dem som länge har försökt få ett jobb är Torbjörn:

– Det är klart att jag vill ha ett riktigt jobb med full lön. Det vill väl alla. Har du inget arbete kan du inte fullfölja dina plikter som medborgare.

Torbjörn har varit arbetslös i femton år. Han har haft psykiska problem, varit missbrukare och hemlös.

Två tredjedelar av alla med en psykisk funktionsnedsättning saknar enligt Statistiska Centralbyrån något att göra på dagarna.

Regeringen har under de senaste tre åren satsat nästan 500 miljoner kronor på den här gruppen. Ungefär hälften av de pengarna har gått till att upphandla sysselsättningsplatser på så kallade sociala företag ute i kommunerna. Det kan handla om till exempel second hand-affärer eller caféer, där vinsten återinvesteras i företaget.

Men den största delen av pengarna har inte utnyttjats. För trots att det är kommunernas ansvar att ordna sysselsättning åt personer med psykiska funktionshinder, har bara ett fåtal av alla kommuner sökt pengarna.

Christina Boman, som är ansvarig för projektet på Socialstyrelsen, tror att regeringen har haft en felaktig bild av tillgången på anpassade arbetsplatser.

--Man kanske har haft en övertygelse om att det skulle finnas fler aktörer på marknaden än det faktiskt finns.

Men Ing-Marie Wieselgren som är psykiatriansvarig på Sveriges Kommuner och landsting tror också att det handlar om att kommunerna inte har gjort allt de kunnat för att skapa platser.

– Pengarna och satsningen är ju tänkta för att stimulera en utveckling. Vi har kanske inte varit tillräckligt snabba att haka på där och försöka se hur man skulle kunna göra det här.

Torbjörn har fått ordning på sin vardag, men trots upprepade försök att få hjälp av arbetsförmedlingen, kommer han inte vidare.

– Jag har brunnit för att komma tillbaka till arbetslivet. Men nu för varje dag som går, börjar jag se det som hopplöst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".