Telefonnummer för spelberoende

Från och med 1 juli ska ett 020-nummer till Stödlinjen för spelberoende finnas på lotter och spelkvitton. Detta är en del av statliga Folkhälsoinstitutets satsning mot spelberoende. (Ekot och Nyheter i P3)

Många som blir spelberoende har börjat tidigt säger Anders Stymne på Folkhälsoinstitutet.

– Det är väldigt oroande om unga börjar spela om pengar på ett tidigt stadium. Det finns två saker som bidrar till spelberoende, det ena är att man börjat spela tidigt, det andra är att man får en stor vinst tidigt. Det är större andel bland ungdomar som har problem än bland de vuxna, säger Anders Stymne på Folkhälsoinstitutet.

Från och med 1 juli i år ska numret till en stödlinje för spelmissbrukare börja finnas på lotter och spelkuponger. Det är en av Folkhälsoinstitutets satsningar för att minska antalet spelberoende i Sverige.

– Vi hoppas på en ökad medvetenhet om att spel kan ge problem. Vi vill också öka kunskapen om spel och om ett par sprida den kunskapen till allmänheten, säger Anders Stymne.

Psykolog hjälper på internet
Man satsar också på öppenvård för spelmissbrukare i Stockholm, Göteborg och Malmö och sätter igång ett terapiprojekt på internet där spelberoende ska få hjälp av en psykolog via nätet.

Det finns inte tillräckligt mycket kunskap om spelmissbruk idag och därför går en del av Folkhälsoinstitutets pengar till forskning för att bland annat ta reda på hur många det är som spelmissbrukar.

Borde ta efter Systembolaget
Folkhälsoinstitutet beräknar att omkring 100 000 personer i Sverige har spelproblem och att 25 000 personer är spelberoende.

Anders Stymne, projektledare på Folkhälsoinstitutet, tycker att spelbranschen har blivit bättre på att ta ansvar för spelmissbruket men riktigt nöjd är han inte.

– De borde mer aktivt informera om riskerna med spel liksom Systembolaget som säger att vissa kunder vill de helst inte se, säger han.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista