Buggning ska stoppa grov brottslighet

Idag presenterar regeringens narkotikapolitiska samordningsgrupp en rapport med förslag om hur den grova organiserade brottsligheten ska bekämpas.

Några av rapportens förslag handlar om avlyssning och kameraövervakning, och kan ses som ingrepp i den personliga integriteten.

Viktiga lagändringar
Lagändringarna är viktiga även om innebär ingrepp i den personliga integriteten, säger Walter Kegö som är ansvarig för projektet.

– Man måste välja. Det finns redan idag lagstiftning som innebär ingrepp i den personliga integriteten i form av telefonavlyssning. I flera länder har man kommit mycket längre än i Sverige. Vi riskerar att hamna efter, och bli en fristad för grova kriminella i framtiden, säger han.

Större befogenheter
För att komma åt den allt större organiserade brottsligheten med förgreningar i flera länder, krävs alltså större befogenheter för de brottsbekämpande myndigheterna.

Enligt utredningen förmår inte myndigheterna idag att bekämpa de brottsliga nätverken.

”Buggning ett bra hjälpmedel”
Några av förslagen är större möjligheter att avlyssna all telefoni som en misstänkt har, rätt att använda fjärrstyrda kameror och en ny utredning om buggning, alltså hemlig teknisk avlyssning.

– Det är ett bra hjälpmedel i vissa fall och det är kanske det enda hjälpmedlet att komma åt de grova kriminella, säger Walter Kegö.

Kronvittnessystem
Dessutom vill man kunna locka brottslingar att vittna mot varandra och införa så kallade kronvittnessystem.

– Om till exempel en misstänkt åtalad kan få strafflindring genom att hjälpa till, då skulle den personen tjäna på att hjälpa rättssystemet att komma åt ytterligare medgärningsmän, säger Walter Kegö som har lett utredningen om hur den organiserade brottsligheten ska bekämpas.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista