Facket inte oroligt över Volvos Kinasatsning

"Positiv utveckling för företaget"
1:10 min

Volvo Personvagnars satsning i Kina ska inte påverka verksamheten eller personal i Europa, var budskapet från företaget. Och i Göteborg finns det inte någon sådan oro från fackligt håll.

Mikael Örling - ingenjör och ledamot i styrelsen för akademikerföreningen på Volvo personvagnar i Göteborg - tror inte att satsningen i Kina är negativ för verksamheten i Göteborg.

– Företaget säger inte det, och vi har ingen anledning att se det på det viset utan det här är en satsning som gäller för den kinesiska marknaden och den kompletterar vår verksamhet som den ser ut i dag. Då blir det en positiv utveckling för företaget som helhet, säger Mikael Örling.

Volvo PV satsar stort i Kina, det presenterades på en presskonferens i morse. 70 miljoner tänker Volvo PV investera under de kommande fem åren. Shanghai ska vara huvudkontor och centrum för produktutveckling och design för Volvo PV i Kina. Ny personal ska anställas för att arbeta med produktutveckling för den kinesiska marknaden.

I tisdags spikade Volvo PV Kinastrategin på ett styrelsemöte i Göteborg. Då stod alla fackliga representanter bakom satsningen, säger Mikael Örling. Han tror att satsningen i Kina är positiv för företaget. 

– Det är en internationell verklighet som vi måste verka inom, och kan vi själva bli mer internationella genom en sådan här satsning, ja då har vi lättare att verka på den här marknaden och då borde det vara mer gynnsamt för oss än om vi inte skulle vara där.

Mikael Örling funderar själv på att flytta till Kina. Men han ser ingen risk att Volvo personvagnar i Göteborg blir dränerat på kompetens när verksamheten, och arbetstillfällena, i Kina ökar och lockar till sig svenska ingenjörer.

– De flesta av oss kommer att finnas här i Göteborg fortsatt som i dag, men nya projekt som inte finns i dag kommer kanske att jobbas med från Kina.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".