UD kan hjälpa Guantánamosvensken

Utrikesdepartement undersöker på tisdagen hur man kan hjälpa den svenske Guantánamofången att få sitt fall prövat i amerikanska domstolar.

USA:s högsta domstol beslutade i måndags att alla fångar har rätt att ifrågasätta grunderna de fängslats på i en domstol och eventuellt kan Sverige bekosta en amerikansk advokat för den svenske fången Mehdi Gezali.

Inga anklagelser har framförts
24-årige Mehdi Ghezali som är svensk medborgare har suttit fängslad på Guantánamobasen på Kuba sedan december 2001.

Sverige har på diplomatisk väg försökt att förmå USA att släppa honom fri, men ingenting har hittills hjälpt. Mehdi Ghezali och 600 andra fångar på Guantánamobasen har varken ställts inför någon domstol eller fått några formella anklagelsepunkter framförda.

I och med beslutet i måndags i USA:s högsta domstol har nu alla fångarna rätt att ifrågasätta grunderna dom fängslats på i en domstol.

Kan få amerikansk advokat
Carl-Henrik Ehrenkrona, rättschef på Utrikesdepartementet, säger till Ekot att man börjat titta på hur man kan hjälpa den svenske fången, bland annat om Sverige har möjlighet att bekosta en amerikansk advokat för Mehid Ghezali.

Utrikesminister Laila Freivalds är nöjd med att det nu finns en öppning för den svenske fången.

– Sverige har två alternativa krav, antingen ska den svenske medborgaren ställas inför rätta i USA eller så ska han friges. Nu finns det förutsättningar för att ett av alternativen kan uppfyllas, men vi har fortfarande kravet om frigivning kvar, säger utrikesministern.

Maria Höglund
maria.hoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".