Tidigare rysk premiärminister anklagas för stöld av IMF-pengar

Den förre premiärministern Kirienka anklagas för att vilja fly till USA och investera pengar han ska ha roffat åt sig under krisen 1998.

Sergej Kirienka var premiärminister i Ryssland innan den stora finans- och bankkrisen -98.

Strax före krisen fick Ryssland ett lån av IMF på 36 miljarder kronor - men större delen av dom pengarna har inte redovisats och det är oklart exakt hur de använts.

Och nu rapporterar alltså den ryska tidningen Novaja Gazeta att fem amerikanska kongressledamöter i ett brev till amerikanska UD kräver en utredning i USA kring Kirienka eftersom han enligt brevet ska ha investerat drygt sju miljoner kronor i en fastighet i USA och dessutom ska vara på väg att flytta till USA.

Frågan som kongressledamöterna, enligt brevet, vill ha svar på är om Kirienka roffat åt sig pengar från IMF-lånet och om de pengarna är på väg att investeras i USA.

Kirienka arbetar idag som Putins representant i en rysk delrepublik och säger själv om anklagelserna att det är en fräck lögn och att han inte har några planer på att lämna Ryssland för USA.

Historien visar också på synen på pressfrihet i Ryssland - Kirienka säger efter anklagelserna att ”jag har alltid haft full förståelse för yttrandefrihet - men nu är måttet rågat. Jag ska stämma tidningen”.

Edvard Unsgaard, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista