Ryska lånemiljarder kan hamna i USA

I Ryssland anklagas den förra premiärministern Kirienko för att vilja fly till USA och investera pengar han ska ha roffat åt sig under krisen 1998.

Sergej Kirienko var premiärminister i Ryssland innan den stora finans- och bankkrisen 1998. Strax före krisen fick Ryssland ett lån av IMF på 36 miljarder kronor, men större delen av de pengarna har inte redovisats och det är oklart exakt hur de har använts.

Kräver utredning i USA
Nu rapporterar den ryska tidningen Novaja Gazeta att fem amerikanska kongressledamöter i ett brev till amerikanska UD kräver en utredning i USA kring Kirienko, eftersom han enligt brevet ska ha investerat drygt sju miljoner kronor i en fastighet i USA och dessutom ska vara på väg att flytta dit.

Frågan som kongressledamöterna enligt brevet vill ha svar på är om Kirienko roffat åt sig pengar från IMF-lånet och om de pengarna är på väg att investeras i USA.

”En fräck lögn”
Kirienko arbetar i dag som Putins representant i en rysk delrepublik och säger själv om anklagelserna att det är en fräck lögn och att han inte har några planer på att lämna Ryssland för USA.

Historien visar också på synen på pressfrihet i Ryssland. Kirienko säger efter anklagelserna att ”jag har alltid haft full förståelse för yttrandefrihet, men nu är måttet rågat. Jag ska stämma tidningen”.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".