Libyske FN-ambassadör och biträdande FN-ambassadör kramas i säkerhetsrådet. Foto: Frank Franklin II/Scanpix.
FN:s säkerhetsråd

Libyske FN-ambassadören bryter med Kadaffi

Beslut väntas om FN-sanktioner
1:25 min

FN:s säkerhetsråd väntas senare i dag, lördag, fatta beslut om att införa sanktioner mot Libyen. Under ett extrainsatt möte i säkerhetsrådet i går kväll, vände sig Libyens egen FN-ambassadör mot Kadaffi-regimen.

Libyens FN-ambassadör tar för första gången avstånd från sin egen ledare.

– Säkerhetsrådet måste stoppa det som pågår i vårt land, stoppa dödandet av oskyldiga civila, sa den libyske FN-ambassadören och Kadaffis tidigare utrikesminister Abdurrahman Shalgham.

Hans sensationella uttalande mot den egna Kadaffi-regimen ledde till känslosamma scener i FN-skrapan i New York.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon gick fram och kramade om den libyske FN-ambassadören, medan andra medarbetare i den libyska delegationen grät av rörelse.

Senare idag väntas säkerhetsrådet fatta beslut om sanktioner mot Libyen. Flera västländer står bakom resolutionsförslaget som bland annat innebär vapenembargo, reseförbud för Kadaffi och hans familj, och att regimens tillgångar ska frysas.

FN-chefen Ban Ki-Moon uppmanade säkerhetsrådet att agera snabbt och att överväga det han kallade "konkret handling".

Minst tusen människor har dödats i Libyen hittills, sa Ban Ki-Moon, de närmaste timmarna och dagarna blir avgörande för det libyska folket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".