Protester mot Kadaffi i östra delarna av Tobruk efter fredagens bön. Foto:Tara Todras-Whitehill/Scanpix
TOBRUK

Avhoppad general: Kadaffi som kejsar Nero

"Unga män redo strida och dö"
2:36 min

Samtidigt som fler och fler av Kadaffis befälhavare, piloter och generaler hoppar av har Libyens ledare Muammar Kaddafi hållit ännu ett tv-tal. Anhängare ska beväpnas för att försvara sitt land, dess olja och göra sig redo för strid, sa Kadaffi. Vår korrespondent träffade en general som hoppat av i Tobruk.

General Suleiman Mahmoud, ansvarig för Tobruk i östra Libyen, beskriver Kaddafi som kejsar Nero.

-He is like Nero - you know Nero - who burnt Rome - this man he will burn our country and he will kill because yesterday he said the war has not started yet, säger general Suleiman.

Han är som kejsare Nero som brände ner Rom år 64 och sen begick självmord efter resning i senaten. Kaddafi kommer att bränna ner vårt land, han kommer att fortsätta dödandet, han sa att kriget ännu inte har börjat, säger general Suleiman Mahmud som själv var delaktig när Kaddafi tog makten 1969.

Men tre dagar efter att upproret började hoppade han av och anslöt sig till folket, som han säger.

Trots att det finns gott om vapen och ilska mot Kaddafi i Tobruk, rör sig generalen fritt iklädd uniform och är märkligt nog respekterad för sitt avhopp trots att han tillbringat 42 år vid Kaddafis sida.

En av demonstranterna, universitetsprofessorn Moneim Wafi, förklarar att general Suleiman är viktig för oss som mediafigur, för att visa att Kadaffi är isolerad, men han kan inte göra något, han har inga vapen och inga trupper, och generalen bör akta sig för att göra denna revolution till sin, den är vår.

- He is important as a media person, but he does not have army or weapons and this is not his revolution.

General Suleiman bekräftar att det inte finns något organiserat väpnat motstånd, avhoppade militärer har inte samlats, vi befinner oss fortfarande i chocktillstånd, säger han.

- Not yet, it needs time, this is like a chock, earthquake.

Trots att det finns uppgifter om att Kaddafi ännu har 8000 man ur specialstyrkorna på sin sida och att de som hoppat av bara uppgår till 5000, så är general Suleiman Mahmud övertygad om att folket, som han säger, kommer att segra - eftersom alla dessa unga män är beredda att strida och dö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".