Tjälskador orsakar skador i vägarna. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
TRAFIK

Färre tjälskador om våren tvekar

En smygande vår med långsam upptining är det mest skonsamma för vägarna. Kommer värmen för fort kan tjälskador ge farliga gropar med stora olycksrisker som följd.

En långsam upptining är bäst, säger Pär Gustafsson på Trafikverket nu när tjälskadorna snart är på tapeten igen.

Än så länge är problemet akademiskt. Frosten biter fortfarande hårt och tjälens djup är imponerande, inte minst i norr.

– Det finns säkert något samband mellan hur sträng vintern är och tjälskador, men viktigare är hur våren blir, säger Pär Gustafsson, informationsansvarig för Trafikverket Väg.

Skulle värmen komma pang och plötsligt finns risk för att tjällossningen blir betydande med farliga gropar och mörka hål, företrädesvis på småvägar.

– Det bästa vore en långsam vår och att temperaturen stiger sakta och kontinuerligt, säger Pär Gustafsson.

Tjälskador drabbar knappast de stora vägarna, genomfartslederna eller pendlarstråken, snarare de mindre vägarna som inte trafikeras så tätt.

– Men även de är viktiga transportleder, och människor som bor utmed mindre leder är kanske ännu mer beroende av just den vägen eftersom det ofta är den enda, säger Maria Spetz, vd för Motormännen.

– Tänk att komma körande på natten och plötsligt är det en stor håla i vägen, då kan precis vad som helst hända.

Maria Spetz fruktar att den snöiga och stränga vintern fått Trafikverkets pengar att ta slut efter all snöröjning, men några siffror på vilka kostnader tjälskador betingar finns inte.

– Om vägskador uppstår, oavsett vad de beror på, så åtgärdar vi dem akut eller inom ordinarie underhåll, säger Pär Gustafsson.

– Vi kan inte urskilja exakt vilka kostnader som uppstår på grund av just tjälen.

Efter fjolårets lika vitt kalla vinter befarades att tjälskadorna på vägarna skulle bli värre än normalt. Så blev inte fallet då den efterlängtade våren kom smygande gynnsam takt.

– Med rätt upptining kan vi klara oss bra i år igen, även om tjälen förmodligen har gått ännu djupare i år, säger Pär Gustafsson.

I mitten av april förra året var 400 mil väg antingen avstängd eller hade inskränkt tillgänglighet för tunga fordon. Det var den högsta siffran då och motsvarade fyra procent av landets 10 000 statliga mil.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".