I en enkät från Sveriges Kommuner och Landsting har som 135 000 patienter tyckt till om vårdcentralerna. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Vård

De flesta nöjda med vårdcentralerna

De allra flesta patienter i Sverige är nöjda med både vård och bemötande på vårdcentralerna, enligt en enkät från Sveriges Kommuner och Landsting, som 135 000 patienter har svarat på. Mest nöjda patienter finns i Kalmar, Halland och Blekinge och minst nöjda är de i Västernorrland.

Det är andra gången som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har genomfört en enkätundersökning bland patienter på vårdcentralerna.

I årets undersökning har 135 000 personer deltagit och jämfört med den förra undersökningen får vårdcentralerna något högre betyg. De allra flesta tycker att de bemöts med respekt på vårdcentralerna, att läkarna och sjuksköterskorna lyssnar på dem och att de har förtroende för personalen.

Men några av de problem som identifierades i förra årets undersökning finns fortfarande kvar.

Det gäller bland annat information om biverkningar vid medicinering och vad man ska vara uppmärksam på när det gäller sitt hälsotillstånd.

- Där kan vi se att siffrorna fortfarande är ganska låga, säger Sofia Tullberg, samordnare för undersökningen vid SKL.

Högst betyg får landstingen i Kalmar, Halland och Blekinge medan Västernorrland hamnar i botten.

Patientenkäten är planerad att göras vartannat år. Men eftersom vårdvalet blev obligatoriskt vid förra årsskiftet och många nya vårdcentraler öppnats har flera landsting velat ha uppdaterad information och deltagit även 2010.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".