Sysslolöshet under sommarlovet

Sommarlovet har kommit igång på allvar i hela Sverige. För lågstadiebarnen har fritids fortfarande öppet men för de större barnen är det inte lika självklart vad dagarna ska fyllas med när föräldrarna fortfarande jobbar.

Ekot har varit i kontakt med ett tiotal av landets största kommuner och tagit del av de aktiviteter som ordnas för sommarlovslediga. Undersökningen visar att alla större kommuner håller fritidsgårdar öppnar, men också att hårda sparbeting gör att man förlitar sig mycket på föreningars möjligheter att ordna sommaraktiviteter.

Fler aktiviteter i storstäderna
Till Heron City i södra Stockholm kommer barn och ungdomar från när och fjärran för att bowla, dansa, gå på bio och spela spel.

13-årige Harry Dagfeldt från Kungsholmen fördriver en dag på sommarlovet medan föräldrarna jobbar.

– Min kompis från Falun är här, så vi åkte hit för att hitta på nåt. Vi har spelat spel och bowlat, säger han.

I småstäderna finns det mindre att göra. 15-årige Christoffer Medius Wallin från Falun saknar aktiviteter för ungdomar där.

– De skulle kunna haft nåt arrangemang för ungdomar under sommarlovet. Under skoltiden ordnar de ju discon och sånt, men det händer inte så mycket under sommarlovet, säger han.

Idrottsskolor hos föreningar
Många kommuner hänvisar till föreningar som får föreningsbidrag och ordnar aktiviteter bland annat i form av idrottsskolor. Men där kan avgifterna variera avsevärt beroende på förening och var i landet man bor. Exempelvis kostar en veckas fotbollsskola med Enskede IK i Stockholm 800 kronor.

Råslätts SK i Jönköping där Lasse Pettersson är tränare ordnar däremot en fotbollsskola för alla mellan 7 och 99 år och den är helt gratis.

– Skulle vi ta ut avgifter kanske vi bara hade haft ett fåtal personer, resten skulle ha drivit runt utan att någon skulle sett till dem. Därför är det bättre att ha det gratis, då kommer det mera folk, säger han.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista