1 av 6
Tandläkaren Mohamed Kablan är volontär på revolutionshögkvarteret i Benghazi, Libyen. Foto: Cecilia Uddén/SR.
2 av 6
Från Benghazi samordnas motståndet i Libyen. Foto: Cecilia Uddén/SR.
3 av 6
Mustafa Fanoush är chefredaktör för tidningen Det fria Libyen. Foto: Cecilia Uddén/SR.
4 av 6
På väggarna i högkvarteret hänger satirteckningar. Foto: Cecilia Uddén/SR.
5 av 6
På väggarna i högkvarteret hänger satirteckningar. Foto: Cecilia Uddén/SR.
6 av 6
På väggarna i högkvarteret hänger satirteckningar. Foto: Cecilia Uddén/SR.

Libyens proteströrelse styr från Benghazi

På besök i revolutionshögkvarteret i Benghazi
2:43 min

Fler och fler libyska städer faller till motståndsrörelsen. På söndagen togs Zawiya över, en stad bara fem mil från Tripoli. Från sitt högkvarter i Benghazi etablerade proteströrelsen ett libyskt nationalråd för att samordna motståndet.

I Benghazi försöker volontärer dels vara en sambandscentral, dels organisera medicinsk hjälp och utfärda presskort till utländska journalister.

Konstigt nog ser det ut precis så som man tänker sig ett revolutionshögkvarter. Det är en utbränd domstolsbyggnad med Kadaffi-kritisk graffiti på väggarna, flaggor och unga killar i basker som organiserar motståndet och kontakten med städer som ännu inte befriats.

Mohammed Kablan är egentligen tandläkare men sitter här tillsammans med arkitekten Mohamed Kurush och tillverkar presskort i namn av de ungas revolution.

Det är kaotiskt men civiliserat. När en libysk journalist låter otåligheten rinna över, säger de andra överseende: Det är Kadaffis fel, han har gjort oss alla så spända.

Bakom en blå presenning ligger it-rummet där man sänder ut bilder och videoklipp över världen. I ett annat rum samordnas alla läkarvolontärer som strömmat in från till exempel Egypten.

Viktigast är att få in hjälp till Tripoli där Kadaffi fortfarande terroriserar befolkningen, säger gymnasieläraren Najah Kablan.

I en korridor längre bort finns den nya tidningen Det fria Libyen, vars chefredaktör Mustafa Fanoush talar om Kadaffi i förfluten form. Den som inte delade åsikten att Kadaffi var viktigast i universum hamnade i fängelse, säger han.

Själv var Mustafa Fanoush redaktör för en tidskrift om turism under 20 år. Detta för att slippa ljuga. Men i dag utkommer sjätte numret av hans nya tidning.

Chefredaktören, arkitekten, tandläkaren och skolläraren är alla övertygade om att det nu bara rör sig om timmar och dagar, inte veckor, innan hela Libyen är befriat.

Innan dess blir inga tänder lagade, säger Mohamed Kablan. Inte förrän regimen har fallit. Iskat al nizam, det slagord som har ekat över hela arabvärlden i snart två månader nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".